Nieuw jaar vol luchtkastelen

1-Het jaar is nog maar net begonnen of er wordt al luider en luider geroepen dat de lockdown hoogstwaarschijnlijk zal worden verlengd na 19 januari.

2-Vanmorgen sprak ik een moeder, met de slaap nog in haar ogen, die het 'horrorscenario' al voor zich zag dat ze haar kinderen tot de voorjaarsvakantie moet zien bezig te houden, naast haar fulltime job....... Gelukkig lachte ze er nog bij.

3-In het boek 'Werk heeft het gebouw verlaten' van Jitske Kramer las ik zojuist over de verschillende fases van de Corona Cultuurshock: zóóó herkenbaar. Ik kwam er achter dat al die miscommunicatie die je op straat, via zoom, op televisie tegenkomt, kan ontstaan doordat verschillende mensen nog in een andere fase 'van shock' zitten en daardoor soms veel meer primair of heel terug- of  juist vasthoudend reageren.

 

Jitske leerde mij om eerst even te kijken naar wat je ziet gebeuren bij de ander, voor je zelf reageert op een situatie of het gedrag van iemand (mijn vertaling van haar antropologisch kijken).

 

Hoewel die lockdown, die kinderen thuis en die cultuurshock allemaal nog wat langer lijken te duren: het geeft ook ruimte om tijdens een lange wandeling (neem of leen vooral een hond) te bedenken wat voor wonderschone mogelijkheden er zijn in zo'n heel vol nieuw jaar waar toch niks zeker is, en daardoor alles mogelijk........

Reactie schrijven

Commentaren: 0